2020-й рік Пенсійний фонд завершив із “дірою” 13,2 млрд грн

Пенсійний фонд України завершив 2020-й з “дірою” 13,2 млрд грн. При цьому план надходжень не виконали на 19,5 млрд грн. Про це йдеться в оперативних даних Пенсійного фонду, розміщених на офіційному сайті відомства, які проаналізував OBOZREVATEL

Доходи Пенсійного фонду впали в квітні (при плані в 23,2 млрд вдалося отримати всього лише 19,5 млрд грн). Це значно менше, ніж у попередні місяці. Одна з причин: з лютого скасували високі штрафи за роботу співробітників без офіційного оформлення. Це призвело до тінізації праці. Крім того, на таку статистику вплинув карантин і тимчасове скасування ЄСВ для фізосіб-підприємців.

В результаті 2020 рік Пенсійний фонд закінчив з величезною діркою в розмірі 19,7 млрд грн. 2021-й може бути навіть складнішим: перенесли обов’язкове введення обліку (реєстраторів розрахункових операцій, РРО), частину фізосіб-підприємців звільнили від сплати єдиного соцвнеску, а бюжет Фонду урізали.

Доходи Пенсійного фонду

Фактичні доходи Фонду

Надходження до Пенсійного фонду

Бюджет Пенсійного фонду складається з єдиного соціального внеску (ЄСВ) – його платить із зарплати кожен офіційно працевлаштований і з дотацій з державного бюджету. У 2020-му загальний бюджет був на рівні 466, млрд грн, з яких тільки 281,6 млрд – внески із зарплат працюючих.

Через високу тіньову зайнятість Пенсійному фонду не вистачає коштів на те, щоб повністю компенсувати витрати на пенсії. Українці, які офіційно не оформляються і їх роботодавці фактично позбавляють пенсіонерів можливості отримувати гідні виплати.

У порівнянні з 2019 роком сукупні доходи зросли на 31,2 млрд грн (7%). Різниця між загальними доходами та витратами склали 13,2 млрд грн.

Пенсійний фонд ризикує опинитися банкротом

В Україні всього за рік, з липня минулого року до липня 2020-го, кількість співробітників, які сплачують внесок до Пенсійного фонду, скоротилася на 565 тис. осіб.

Зараз для більшості українців такі зміни непомітні: пенсії платили і платитимуть. Але ось проблеми в Пенсійному фонді накопичуються.

У 2021-му із загальної скарбниці доведеться перерахувати рекордні 203,8 млрд грн. Ексміністр соцполітики Андрій Рева підсумував: це шлях до банкрутства солідарної пенсійної системи.

“Із тіньовою економікою ніхто не бореться. Не треба придумувати велосипед – не треба без підкріплень доходами збільшувати витрати. Хочу, щоб всі розуміли: я за те, щоб росли пенсії і виплати. Але не можна урізати доходи й підвищувати водночас витрати. Як підвищити доходи? Це може бути підвищення мінімальної та основної зарплат, детінізація. Обов’язково повинні бути найжорстокіші заходи щодо тих, хто наймає людей і не оформляє їх на роботу”, – розповів Рева.