Поліція через суд витребувала з КМДА документи по “мосту Кличка”

Будівництво моста між парками “Хрещатий” та “Володимирська гірка” в Києві, який деякий час працював в Києві без офіційного введення в експлуатацію, не перестає цікавити правоохоронні органи. Через півтора місяці після того, як в травні 2019 року кримінальне провадження за фактом можливого привласнення бюджетних коштів при зведенні цього об’єкта відкрило Державне бюро розслідувань (ДБР), аналогічно зробило й Головне слідче управління (ГСУ) Нацполіціі. Основних фігурантів (службові особи КМДА і КП “Інженерний центр”) підозрюють у зловживанні службовим становищем, що призвело до масштабних втрат бюджетних коштів, а проектана і будівельника (ТОВ “Проектні системи ЛТД” та ТОВ “Спецавто-Строй”) у використанні фіктивних фірм. Надавати слідчим запитувану інформацію підлеглі Віталія Кличка відмовилися.

Як стало відомо, визначенням від 4 грудня 2019 року Печерський районний суд дозволив слідчим Головного слідчого управління (ГСУ) Нацполіціі України надати доступ до документів, які знаходяться у володінні Київської міськдержадміністрації (КМДА) (справа №757 / 63228/19-к).

В матеріалах справи зазначено, що 4 липня 2019 року ГСУ Нацполіціі в ЕРДР під №12019000000000602 були внесені відомості про відкриття кримінального провадження, передбаченого трьома статтями Кримінального кодексу України:

ч.2 ст.205-1 КК України – внесення в документи, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи-підприємця, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища;

ч.2 ст.209 КК України – легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або у великих розмірах;

ч.2 ст.364 КК України – зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

В ході досудового розслідування правоохоронці встановили, що службові особи КМДА і КП “Інженерний центр”, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою отримання неправомірної вигоди для себе та інших суб’єктів підприємницької діяльності приватної форми власності, віддали перевагу окремим підприємствам під час процедури закупівлі робіт по об’єкту “Будівництво мостового пішохідно-велосипедного переходу між парками” Хрещатий “та” Володимирська гірка” в Печерському і Шевченківському районах”. На думку поліцейських, такі дії з боку чиновників стали причиною тяжких наслідків для державних інтересів.

В ході розслідування правоохоронцям також стало відомо, що посадові особи КП “Інженерний центр”, ТОВ “Спецавто-Строй” і ТОВ “Проектні системи ЛТД” укладали договори з підприємствами, які мають ознаки фіктивності, для проведення безтоварних фінансово-господарських операцій та створення штучної видимості законності діяльності щодо виконання зазначених вище будівельних робіт. При цьому, поліцейські поки що не мають інформації про те, хто саме створював фіктивні фірми.

Поліція через суд витребувала з КМДА документи по "мосту Кличка"

Витяг з матеріалів справи

Зазначимо, в матеріалах кримінального провадження не уточнюється механізм відмивання бюджетних коштів, назви фіктивних фірм і т.д.

Як зазначено в матеріалах справи, відповідно до розпорядження КМДА №218 від 27 лютого 2017 року було прийнято рішення про проведення будівництва мостового пішохідно-велосипедного переходу між парками “Хрещатий” та “Володимирська гірка” в Печерському і Шевченківському районах. Замовником робіт було визначено КП “Інженерний центр”.

20 листопада 2017 року КП “Інженерний центр” уклало з ТОВ “Проектні системи ЛТД” договір на проведення проектних робіт вказаного об’єкту на загальну суму 3,6 млн гривень. А вже 24 липня 2018 року сторони уклали договір на проведення додаткових проектних робіт на суму 1,5 млн гривень.

Відповідно до розпорядження КМДА № 2100 від 20 листопада 2018 року був затверджений проект по цьому об’єкту. Але в подальшому, з метою забезпечення можливості будівництва мостового переходу, виникла необхідність у виконанні додаткових обсягів проектних робіт з коригуванням розробленої проектної документації.

26 грудня 2018 року, між КП “Інженерний центр” і ТОВ “Проектні системи ЛТД” було укладено договір на виконання проектних робіт з коригування проекту і додаткових робіт на стадії “П” і “Р” по об’єкту. Ціна договору склала 9,5 млн гривень. При цьому, зазначена цифра була динамічною на весь період виконання робіт.

Крім того, 17 грудня 2018 року ці ж підприємства уклали договір на здійснення авторського нагляду за будівництвом цього мостового пішохідно-велосипедного переходу. Роботи були оцінені 1,05 млн гривень.

Паралельно КП “Інженерний центр” провело торги безпосередньо на право здійснення будівельних робіт. 7 грудня 2018 року, між КП “Інженерний центр” і ТОВ “Спецавто-Строй” був укладений договір підряду на виконання будівельних робіт. Ціна договору склала 255,56 млн гривень. Надалі, після укладення низки додаткових угод, 22 травня 2019 року згадані підприємства підписали додаткову угоду до зазначеного вище договору, відповідно до якого загальна вартість робіт зросла до 271,9 млн гривень.

12 червня 2019 року КП “Інженерний центр” і ТОВ “Спецавто-Строй” уклали договір на виконання додаткових будівельних робіт по цьому об’єкту. Вони повинні були бути виконані до 30 серпня 2019 року, а їх вартість склала 73,8 млн гривень.

Крім того, в матеріалах справи повідомляється, що зазначений мостоперехід відноситься за критерієм “класу наслідків (відповідальності)” до категорії СС3.

При цьому, відповідно до положень ст. 39 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”, прийняття в експлуатацію таких об’єктів здійснюється на підставі акта готовності об’єкта до експлуатації шляхом видачі органами державного архітектурно-будівельного контролю відповідного сертифіката.

“Експлуатація закінчених будівництвом об’єктів, які не були прийняті в експлуатацію, забороняється. Відповідно до закону, замовник несе відповідальність за повноту і достовірність даних, які вказані в поданій ним декларації про готовність об’єкта до експлуатації, а також за експлуатацію об’єкта без зареєстрованої декларації або сертифіката “, – зазначено в судовому визначенні.

Разом з тим, як повідомляється в матеріалах справи, у правоохоронців була відсутня інформація про прийняття даного об’єкта в експлуатацію. Ймовірно, мова йде про відсутність відповідних даних на момент відкриття кримінального провадження.

23 квітня 2019 року КП “Інженерний центр” звернулося до Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) в м.Києві з заявою про видачу сертифіката про прийняття в експлуатацію закінченого об’єкта будівництва. Однак, 31 травня 2019 року ДАБІ України було прийнято рішення № ІУ173191510576 про відмову у видачі сертифіката. Причиною відмови стало ненадання виконавчої документації для огляду.

“З огляду на вищевикладене, 25 травня 2019 року об’єкт підвищеної небезпеки” Пішохідний велосипедний мостовий перехід між парками “Хрещатий” та “Володимирська гірка” в Печерському і Шевченківському районах міста Києва “був урочисто відкритий без введення його в експлуатацію”, – зазначено у визначенні.

У червні 2019 року Департамент ДАБІ в м.Києві провів перевірку за даним фактом, в ході якої було встановлено, що КП “Інженерний центр” порушило законодавство в зв’язку з експлуатацією мостового пішохідно-велосипедного переходу без прийняття його в експлуатацію в установленому законом порядку.

12 червня 2019 року Департамент ДАБІ склав відповідний акт з протоколом про правопорушення у сфері містобудівної діяльності і видав щодо КП “Інженерний центр” припис про усунення порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил.

Упродовж липня 2019 року поліцейські неодноразово зверталися до КМДА та КП “Інженерний центр” з запитами про надання інформації. Але чиновники і комунальники або відмовлялися надавати будь-які документи, або не відповідали на запити.

На підставі ухвали Печерського районного суду від 4 грудня 2019 року, слідчі ГСУ Нацполіціі отримають доступ до документів, які стосуються будівництва зазначеного мостового пішохідно-велосипедного переходу і які знаходяться у власності КМДА. Серед таких документів – розпорядження КМДА № 739 “Про реконструкцію пішохідної зони від парку” Володимирська гірка “до Києво-Печерської лаври” від 7 травня 2012 року, розпорядження КМДА № 472 “Про проведення міжнародного архітектурного закритого бліц-конкурсу на кращий проект інженерно-архітектурного рішення мостового пішохідно-велосипедного переходу між парками “Хрещатий” та “Володимирська гірка” в Печерському і Шевченківському районах “від 5 квітня 2013 року і т.д.

За даними аналітичної системи Youcontrol, київське ТОВ “Проектні системи ЛТД” було зареєстровано в лютому 2005 року. Керівником компанії значиться Ігор Марков, засновниками – Сергій Миргородський і Андрій Миргородський. Розмір статутного капіталу – 170,9 тис. гривень.

Андрій Миргородський – головний проектант скандального моста, відомий в Києві архітектор, з 2008 по 2011 рік – депутат Київради від “Блоку Віталія Кличка” і екс-заступник головного архітектора Києва. У 2016 році Миргородський претендував на посаду головного архітектора Києва, але за конкурсом не пройшов.

Примітно, що інформація по даному факту, яка була розміщена на сайті КМДА, була видалена не раніше кінця листопада 2019 року. Однак, кешована версія відповідної сторінки вказаного сайту збереглася.

Також відомо, що ТОВ “Проектні системи ЛТД” розробляло в Києві деякі скандальні Детальні плани території (ДПТ).

Київське ТОВ “Спецавто-Строй” було зареєстровано в листопаді 2015 року. Керівником компанії вказано Сергія Дубенка, засновником – киянина Романа Брижака. Розмір статутного капіталу – 7 тис. гривень.

Сергій Дубенко, можливо, мав відношення до партії “Наші” екс-нардепа Євгена Мураєва. Він офіційно очолював її до липня 2018 року.

Нагадаємо, 26 травня 2019 року, на наступний день після відкриття столичною владою дорогого мостового пішохідно-велосипедного переходу між парками “Хрещатий” та “Володимирська гірка”, в одній із секцій скляної підлоги пішли тріщини. Пізніше, 27 травня, під час заміни тріснутих скляних секцій розтріскалася ще одна секція.

При цьому, як з’ясувалося пізніше, протягом 25 днів об’єкт експлуатувався без дозволу ДАБІ. Адже інспекція видала сертифікат готовності мостового переходу між парками “Хрещатий” та “Володимирська гірка” лише 19 червня 2019 року.

У липні того ж року директор КП “Інженерний центр” Михайло Терентьєв  запевняв членів антикорупційної комісії Київради, що в подібній експлуатації нічого такого немає, оскільки, мовляв, об’єкт перевірявся на надійність. Але навішати депутатам локшину йому не вдалося. Наприклад, “свободівець” Юрій Сиротюк заявляв, що столична влада піддавали людей небезпеці, і вимагав, щоб з цього приводу висловився тодішній профільний заступник голови КМДА Олександр Спасибко.

Нагадаємо, 8 травня 2019 року Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрило кримінальне провадження за фактом можливого привласнення бюджетних коштів при проведенні робіт по розробці проекту будівництва цього об’єкта, а також в ході здійснення авторського нагляду за будівництвом. Правоохоронці з’ясували, що посадові особи КМДА за попередньою змовою з посадовими особами ТОВ “Проектні системи ЛТД”, можливо, підробили документацію по вказаних робіт і таким чином могли привласнити понад 11 млн гривень.

При цьому, незважаючи на пильну увагу правоохоронців, столична влада продовжує витрачати гроші на “міст Кличко”. Наприклад, 16 жовтня 2019 року КП “Інженерний центр” уклало з ТОВ “Спецавто-Строй” три договори для виконання робіт на пішохідно-велосипедному переході між парками “Хрещатий” та “Володимирська гірка” загальною вартістю 1,16 млн гривень. А вже 16 грудня 2019 року КП “Інженерний центр” уклало з цим же підрядником договір на виконання робіт з буріння свердловин і облаштування приямків і інклинометричних свердловин на зазначеному мостовому переході. Вартість угоди склала 1 млн гривень.

Нагадаємо, з 30 серпня 2016 року КП “Інженерний центр” керує депутат Київради Михайло Терентьєв (фракція “Солідарність”).

Підприємство знаходиться в підпорядкуванні Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА, який з 26 березня 2016 року по 25 жовтня 2019 року очолював Костянтин Федотов. Останнього ще 11 липня 2019 року було усунуто з посади, а згодом – звільнено у зв’язку з допущенням дисциплінарного проступку. З моменту відсторонення Костянтина Федотова і станом на сьогоднішній день обов’язки керівника Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА виконує заступник директора Володимир Денисенко.

КиевVласть