Покрова – особливе свято для українців: що в цей день треба робити і чого не варто

14 жовтня – головний осінній день українців: три свята і над усіма – Покрова Пресвятої Богородиці

Щороку 14 жовтня православний люд відзначає Покрову Пресвятої Богородиці. У народі свято називають Третьою Пречистою і святкують як велике релігійне, національне  та  родинне свято. Це свято має службу великих свят із Всенічною, хоч і не належить до 12 великих свят церковного року.

Покрова вважається символом заступництва і молитви про спасіння світу від зла, напастей і страждань в усьому світі, але для українців це – особливий день. Бо так чи інакше посприяв появі ще трьох великих свят, знакових для нашого народу.

Покрова - особливе свято для українців: що в цей день треба робити і чого не варто

Феномен 14 жовтня

Він полягає в тому, що всі головні свята осені припадають саме на цей день.

День українського козацтва має свою цікаву історію і приурочений до свята Покрови Пресвятої Богородиці.

А  в 2014 році президент України Петро Порошенко видав указ про офіційне святкування Дня захисника України 14 жовтня, на Покрову.

І вже в березні 2015 року Верховна Рада прийняла відповідний законопроект, і відтак цей день став ще й офіційним вихідним на честь святкування Дня захисника України.

Покрова - особливе свято для українців: що в цей день треба робити і чого не вартоДо теми захисників Вітчизни. 14 жовтня 1942 року за рішенням політичного проводу ОУН для захисту мирного населення України була створена УПА.

Покрий нас чесним Твоїм покровом

А церква цього дня оспівує Матір Божу словами духовної радості:

Ниць благовірні люди, світло празнуєм.

Осяяні твоїм, Божа Матір, приходом

І до Твого звертаючись пречистого образу,

Щиро промовляємо:

“Покрий нас чесним Твоїм покровом,

І позбав нас від всякого лиха,

Просячи Сина Твого, Христа – Бога нашого,

Спасти душі наші”.

Зображення Богородиці на іконах є спогадом дивного видіння у Влахернському храмі.  

Ще в 910 році  у церкві Пресвятої Богородиці, що у Константинополі, віруючі  молилися Небесній Покровительці за заступництво, бо вороги-агаряни звідусіль сунули на них, і лише диво могло їх врятувати. Небесне Диво – лик Пресвятої Богородиці у супроводі сонму святих – побачив святий подвижник Андрій Юродивий.

Божа Мати підходить до престолу у храмі, довго молиться і плаче. Затим знімає зі своєї голови свою осяйну хустку (покров або ж омофор) і широко простирає її над народом у церкві. Видіння швидко зникає.

Але, побачивши це, святий Андрій  запитує учня свого, блаженного Єпіфанія:

– Чи бачиш, брате, Царицю і Владичицю всіх, Яка молиться за весь світ?

Єпіфаній відповів:

– Бачу, святий отче, і жахаюся.

І після такого заступництва війська противника здалися і відступили.

А ще легенди свідчать і таке, що цього дня давні руси на чолі з Аскольдом взяли в облогу Константинополь. Візантійці щиро молилися Пресвятій Богородиці про захист. А диво полягало не лише в тому, що вороги вже не бачили цих людей, яких Мати Божа вкрила своїм покривалом, а й у тому, що вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення.

 Покрова в Україні – особливе свято

 Дмитро Яворницький писав про те, як шанували Покрову козаки:

“Відшукавши який-небудь величний острів посеред Дніпра або видивившись якийсь підвищений ріг, тобто мис на березі ріки, запорозькі козаки відбирали в останньому найкраще і найвідкритіше місце і на ньому передусім зводили церкву, найчастіше в ім’я Покрови Пресвятої Богородиці, а потім уже споруджували інші необхідні для життя будови. Нехай пишається храм Божий у небесній висоті і нехай святі молитви зносяться від нас прямо від землі до престолу Господа Бога”.

Храми на честь Небесної Заступниці

  • На честь Покрови в Україні збудовано дуже багато храмів. Однією з найстаріших є Покровська церква в селі Сутківці Хмельницької області, зведена у 1467 році як фортеця. Ця унікальна споруда  зараз – діючий храм і музей.
  • У 11 столітті князь Ярослав Мудрий розбив печенігів і з вдячності до Бога і Його Пресвятої Матері побудував у Києві собор Святої Софії і храм Благовіщення на Золотих Воротах, віддаючи народ під опіку Божої Матері.
  • Князь Володимир Мономах у своїх споминах каже, що перемогу над половцями здобув завдяки Богові й Пречистій Діві Марії.
  • Князь Ігор Святославович, галицький король Данило та інші князі завдячують своїми  перемогами Богові і Богородиці. Після своїх перемог вони йшли з поклонами до ікон Божої Матері, щоб подякувати за допомогу і порятунок.
  • А особливе шанування Покрови Богородиці починається з 12 століття, коли князь Андрій Боголюбський збудував Покровську церкву на річці Нерль біля свого заміського замку Боголюбове.

Традиції Покрови: зібраний урожай, сезон весілля, готовність до зими. Що треба робити на Покрову

Покрова – улюблене народне свято. Якраз до нього завершується хліборобський цикл робіт  і все багатство урожаю дбайливо приготовлено на зиму.  Оскільки з основними роботами було закінчено, з Покрови починалася пора весіль.

  • Дівчата, які хотіли вийти заміж, мали відвідати молебень і просити: “Свята мати, Покрівонько, покрий мені голівоньку: щоб я жінкою була, щоб я весело жила, з чоловіком молоденьким, з дитяточком веселеньким”, “Мати-Покрівонько, покрий Матір сиру Землю і мене молоду”, “Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою”.
  • Родини також просять милості і заступництва Матері Божої.
  • Зранку господині печуть млинці, щоб взимку тепло в хаті було, а ввечері влаштовують родинні застілля.
  • А ще потрібно робити дари бідним і сиротам, пожертви, а також обкурювати будинку димком від підпалених гілочок яблуні або вишні – для благополуччя і удачі.
  • Таким чином, Покрова мала значне поетичне забарвлення: через те, що цього дня міг випасти навіть перший сніг, його порівнювали з весільним покривалом, а оскільки в цей час відзначається і свято Пресвятої Богородиці, то ці порівняння поширюються і на неї.

    Якщо дівчину сватали до Покрови, то можна було ще протягом трьох тижнів (до Дмитра, 8 листопада) відгуляти весілля, бо далі  починався Пилипівський піст.

  • Чого не можна робити на  Покрову Пресвятої Богородиці

    • Не можна виконувати серйозної роботи – як сільськогосподарської, так і хатньої. Не треба шити, різати, колоти, білити і фарбувати тощо, прасування, прання, миття також не організовуються.
    • Готувати страви на Покрову краще заздалегідь, у саме свято кришити, відбивати, пекти, смажити і чистити також не бажано. Не вживають алкогольні напої, не лихословлять, не сваряться.
    • Прийнято бажати рідним і близьким добра і молитися про небесне заступництво для них і для себе. Якщо до дівчини завітали свати – гарна нагода щасливо вийти заміж, бо відмовляти у цей день небажано: три роки доведеться чекати нових сватів.
    • Гроші також не позичають, щоб удома водилися.

    Прикмети та народні традиції.  “Яка Покрова – така буде зима”

    • Коли протягом дня вітер змінює напрямок, то й зима буде нестійкою.
    • Якщо на Покрову листя з вишень не опало, зима буде теплою, і якщо сніг не випав, то його не буде і в листопаді.
    • Якщо на Покрову відлітають журавлі, то зима буде ранньою і холодною.
    • Якщо дуб і береза на Покрову скинуть усе листя, то рік буде легкий, а якщо не все – до суворої зими.
    • До Покрови – осінь, після Покрови – зима.
    • Звідки на Покрову вітер дме, з того боку і чекай на перші морози.
    • Якщо на Покрову вітер південний – зима буде теплою, північний і східний – холодною, західний – сніжною.
    • Якщо на Покрову падає сніг, то і на Дмитра (8 листопада) піде сніг, а якщо снігу не буде, то і на Катерини (7 грудня) снігу не буде.
    • Якщо перший сніг до Покрови випаде, то зима не скоро прийде.
    • Якщо зіграти весілля на Покрову – молоді будуть жити душа в душу.
    • Не утеплиш дім до Покрови – всю зиму будеш мерзнути.
    • Багато млинців на Покрову – вдома всю зиму буде тепло.
    • На Покрову сильний вітер – буде багато наречених.
    • Якщо на Покрову сніг – буде багато весіль.
    •  У горах до цього свята поверталися всі пастуші отари з полонин і завершували останню мандрівку чумаки. Тому й казали: “Прийшла Покрова – сиди, чумаче, вдома”.
    • Якщо на Покрову перетопити піч яблунею, то всю зиму вдома буде тепло.
    • Якщо дітей на Покрову облити водою через сито, вони менше хворітимуть.
    • Сніг у весілля на Покрову – щастя молодим.
    • Багато снігу на Покрову – буде багато весіль наступного року.
    • Якщо хлопець на Покрову до дівчини залицяється, він стане її нареченим.
    • Український працьовитий люд вважав, що до Покрови кожен мусив славно потрудитися: “Хто лежав до Покрови, той продасть усі корови”, “Прийшов Покров – не нагрієш хату без дров”.

      Свято Покрови Богородиці – це з’явлення з вищого світу. Господь нам каже: “Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать”. Покрова Богородиці – захист християнського світу від зла і напастей. На сьогодні свята Покрова оберігає нас від зла і люті, зміцнює родини, а головне –  оберігає від нападів, бо надихає наших захисників і додає їм сил. Миру і любові під омофором Небесної Покровительниці!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *