Сьогодні День народження Кобзаря. Українці організували флешмоб

Тарас Шевченко – видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.

І на хресті отім без ката

І без царя вас,

біснуватих,

Розпнуть, розірвуть,

рознесуть,

І вашей кровію, собаки,

Собак напоять…

Ім’я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлені пам’ятники, його твори перекладені майж е на всі мови світу, його ім’ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста. Національна опера України, Київський національний університет, центральний бульвар міста Києва носять ім’я видатного сина українського народу – Тараса Шевченка.

З-поміж безлічі книг, з якими має справу історія світової літератури, поодиноко виділяються ті, що ввібрали в себе науку віків і мають для народу значення заповітне . До таких належить «Кобзар», книга, яку народ український поставив на перше місце серед успадкованих з минулого національних духовних скарбів. Дивовижна доля цієї книги. Поезії, що входять до неї, складались на тернистих дорогах поетового життя, писались то в мандрах, то в казематах, мережились при світлі білих ночей Півночі і в пісках закаспійських пустель, під самотнім сонцем вигнання. Книга формувалася поступово, рік за роком, формувало її саме поетове життя, і все найістотніше із цьог о життя, з великого життя українського кріпака Тараса Шевченка – від його юності й до останнього подиху,- ввібрав у себе цей класичних розмірів томик, збірник поезій , що його в хвилину творчого осяяння було найменовано «Кобзарем».

Українці влаштували віршований флешмоб# ШевченкоЧелендж2017, приурочений до святкування Шевченківських днів, передає Ukr.Media.

Відео публікують користувачі соцмереж. Для участі необхідно продекламувати на камеру вірш великого поета. Челлендж приурочений і стартував в честь дня народження. Мета флешмобу – перевірити українців на знання поезії Тараса Григоровича і поширити слово Кобзаря в маси.

Сьогодні, 9 березня, у день народження Тараса Шевченка київський метрополітен безкоштовно перевозитиме пасажирів, які читатимуть “Кобзаря” Про це повідомляють у київському метрополітені.

Щоправда, ця акція триватиме не цілий день і діятиме не на всіх станціях.

“Читаєш Кобзаря – проходиш безкоштовно! Чекаємо на вас з улюбленими віршами біля наших контролерів: 12:00 -13:00 – станція “Тараса Шевченка”, 13:20 -14:00 – станція “Контрактова площа”, 14:20 – 15:00 – станція “Майдан Незалежності”, – йдеться в повідомленні.

«Там неволя…»
В тім гаю, у тій хатині, у раю я бачив пекло.
Там неволя, робота тяжкая, ніколи і помолитись не дають.
Чорніше чорної землі блукають люди.
Гинуть, гинуть у ярмах лицарські сини.
Мужицькі душі аж пищать.
Кругом неправда і неволя, народ замучений мовчить.
Земля плаче у кайданах, мов за дітьми мати.
Од молдаванина до фінна на всіх язиках все мовчить, бо благоденствує.
Гетьмани, гетьмани, якби-то ви встали…
Було колись в Україні, запорожці вміли панувати. Минулося: осталися могили по полю.
Зажурилась Україна — така її доля.
Тієї слави козацької повік не забудем.
Мій краю прекрасний, розкішний, багатий! Хто тебе не мучив?!
На нашій — не своїй землі.
Щоб наша слава не пропала.
І кров за кров, і муки за муки.
І на Січі мудрий німець картопельку садить.
Доборолась Україна до самого краю: гірше ляха свої діти її розпинають.
Все гине— слава не поляже.