Ймовірний організатор вбивства адвоката Юрій Грабовського Артем Яковенко каже, що помстився за свого друга на ім’я Артем, який нібито був зґвалтований Юрієм. Про це він сказав на допиті, відео якого було показано в ефірі 5-го каналу. «Уявіть, що ви молода людина, яка живе на Закарпатті в селі, яка все життя мріє вступити в академію МВС, просить своїх батьків. Батьки дають йому цю можливість. На що заставляють свій будинок. Ви вступаєте в академію. Знайомитеся з такими, як Юра, потім Юра вам обіцяє хорошу роботу, підвищення, золоті гори. Пропонує, вам поїхати в Одесу. На недільку, нібито, як друзі відпочити. Приїжджає до Одеси і ставить вас перед фактом, просто, що в разі того, що, якщо ти не будеш робити те, що я скажу, ми заберемо будинок твоїх рідних.  Він його душив краваткою і ґвалтував», – сказав на допиті Яковенко.

У той же час журналісти 5-го каналу відзначають, що у них немає реальних доказів реальності даного потерпілого від дій Грабовського. У той же час знайомі Юрія кажуть, що він не приховував своєї не традиційною орієнтації. Адвокат сім’ї Грабовського і його друг каже, що мотив вбивства через нетрадиційну сексуальну орієнтацію не підтверджується матеріалами слідства. «Це не так», – додав він. Журналісти повідомляють, з посиланням на інсайдерську інформацію, що Яковенка раніше намагалися згвалтувати, а Чмілева батько був убитий саме молотком по потилиці. Також за даними телеканалу, в минулому році Яковенко і Чміль при схожих обставинах вбили молотком по голові самотнього киянина.

Під час слідчого експерименту Артем Яковенко розповів, що його друг Максим Чміль попросив у нього гайковий ключ і сказав «Дай я сам». Після чого завдав два удари по голові Грабовського. У той же час Максим Чміль заявляє, що вдарити Грабовського його змусив Артем. «Він дав мені ключ, гайковий. І сказав бий його. Я вдарив його два або три рази», також він додав, що не знає направляв чи Артем на нього пістолет,«але я відчував загрозу»- додає він.