Трійця: найважливіші традиції, прикмети і символи

У Євангелії йдеться, що на 50-й день після Воскресіння на апостолів зійшов Святий Дух у вигляді язиків полум’я, і вони заговорили різними мовами, щоб проповідувати християнство всім народам світу. Цією подією відкрилася світові уся повнота Трійці, і люди побачили три іпостасі Єдиного Бога: Отця, Сина та Святого Духа.

Традиції на Зелені свята 2018

Християнська традиція святкування Трійці переплелася з дохристиянськими віруваннями українців. У народі це свято відзначають три дні. Зеленими їх називають тому, що нібито в цей день Бог створив землю і засіяв її зеленню; дехто вважає, буцімто Христос, Петро та Павло, йдучи дорогою, присіли під зеленою кроною дерева, а тому й триденне свято.

Ймовірно, цей звичай походить ще від старозавітної Церкви, коли будинки і синагоги прикрашалися зеленню в пам’ять про те, як при Сінайській горі все цвіло і зеленіло в день, коли Мойсей отримував скрижалі закону. І досі православні християни на Трійцю прикрашають будинки і храми зеленими гілочками та квітами.

У неділю на Трійцю в Україні зберігся звичай вшановувати пам’ять померлих. За дохристиянським віруванням, на Зелені свята мерці вдруге (після Великодня) виходять на світ із землі. У ці Поминальні дні священики проводять відправи на кладовищах.

У православних церквах на Зелені свята проводять богослужіння

Трійця: що потрібно робити на свято

Загалом розваги Зелених свят тривали цілу неділю. Влаштовувалися молоддю у полях чи лісах з різними танцями та розвагами. Вранці, у день свята, обов’язково потрібно піти у храм та запалити свічку вдячності. У цей день у Святого Духа не просять, йому дякують за усе, що він для них зробив. В цей день також прийнято запрошувати гостей і самим відвідати рідних та близьких.

У день Трійці зазвичай:

  • Збирають цілюще зілля – люди вважають, що саме в цей день вони мають найбільші лікувальні властивості;  
  • Вішають у своїх будинках та квартирах різні рослини. Вони обвішують їх кленовими гілками, а також березовими, дубовими і гілочками горобини. Ніхто і ніколи не використовує вербу. Також часто прикрашають оселі букетиками з квітів, обирають найчастіше Ромашку та волошки, з трав – аїр болотний або татарське зілля (він здатен очистити будинок від поганої та злої енергетики, було помічено, що в зарощах цих рослин практично нема комах), любисток, м’яту, папороть і полин (які захищають від усього злого і дарують силу, здоров’я і енергію для подолання життєвих перешкод). Ніколи не викидають на смітник гілки після свята, адже такі дії можуть спричинити те, що все хороше піде разом із зеленим зіллям на сміття. Його краще десь спалити, а попіл розвіяти;
  • обов’язковою традицією є те, що всі віряни йдуть до церкви. Ще наші предки, коли відвідували церкву, обов’язково брали з собою зілля, яке використовувалося для прикраси оселі. Потім пучечок цієї трави вважався оберегом усієї родини від усього злого, від усіляких бід;
  • поминали померлих, які покинули цей світ не від природньої смерті: самогубці і безвісти пропавші рідні та близькі. Для цього обряду потрібно сходити на цвинтар і роздати милостиню;
  • господині заздалегідь готувалися до свята. Вони ставили на стіл лише найкращі страви, які приготували напередодні. Якщо ж до свята пікся хліб або пиріг, то мати, яка мала дорослих доньок, шматочок цього хліба завжди ховала і зберігала до того часу, коли дочка буде виходити заміж. Таким чином вона намагалася якнайкраще влаштувати майбутнє своєї дитини. Вважалося, що саме так, дочкам вони гарантували вдале заміжжя, а їх майбутній зять не заглядатиме до чарки, буде хорошою і працьовитою людиною;
  • в цей день прийнято було передбачати майбутню долю. Усі дівчата, які були незаміжніми, пускали на воду сплетені своїми руками віночки з квітів і трав. Якщо вінки зустрічалися один з одним, то це віщувало скорий прихід сватів до цієї дівчини. До того ж, все, що снилося в святкову ніч, повинно буде збутися. Зелені свята відзначають кожного року в різний час, тому й потрібно заздалегідь дізнатися якого числа зелені свята 2018 в Україні.

Звичайно, що ці обряди не завжди беруть початок лише з церкви, але історично так склалося, що деякі язичницькі звичаї трансформувалися і дотепер використовуються.

Трійця: чого не слід робити цього дня

За старих часів люди в цей день ніхто не виходив з дому без натільного хреста, який служив оберегом від різної нечистої сили і не ходив поодинці в ліс, щоб не підпасти під вплив його жителів — лісовиків і мавок. До наших часів дійшло чимало і інших заборон. Щоб не порушити їх потрібно знати коли Зелене свято 2018 року.

ні в якому разі не дозволяється гуляти біля водойм

В той же час в це свято не прийнято:

  • говорити про погане, злитися і заздрити;
  • працювати — не можна ні шити, ні в’язати, ні пекти, особливо не можна копати землю. До того ж в цей день не дозволяється стригти волосся;
  • ні в якому разі не дозволяється гуляти біля водойм, а тим паче купатися у них. Вважалося, що людину можуть русалки забрати до себе під воду. Можливо, що так намагалися вберегти дітей від купання у холодній воді. Тим не менше, це повір’я збереглося дотепер і є такі люди, які його дотримуються;
  • в цей день не дозволялося грати весілля. Старі люди вважають, що укладений в цей день шлюб може бути невдалим. На Трійцю лише сваталися і говорили про весілля. Особливо гарною ознакою вважалося, якщо молоді вирішували одружитися на Покрову, тоді їх сімейне життя мало бути довгим і щасливим. Тому й важливо для майбутніх наречених знати коли будуть зелені свята в 2018 році.