ПРЕСКОНФЕРЕНЦІЯ АДВОКАТА КАРНАУХА

«Panem et circenses!» («Хліба й видовищ!») – вимагали від влади давньоримські плебеї. Чи змінилися звичаї разом із часами, судити не беруся, проте згадується пісня культового рок-гурту «Queen» «The Show Must Go On» («Шоу має тривати»). Тож є підозра, що plebs (натовп) продовжує любити circenses (видовища), якими щедро постачає його imperium (влада). Позаяк шоу повинно продовжуватися, потрібні свіжі сенсаційні факти. В цьому сенсі затримання 2 серпня минулого року першого заступника Переяслав-Хм. міської ради Григорія Карнауха, подальше розслідування та повна реабілітація чиновника аж ніяк не претендує на свіжість. От якби його засудили до гільйотини, витріщаки ще б потішилися, адже плебс, крім хліба й видовищ, прагне ще й крові. Чужої, ясна річ. Хоча кров може входити у видовища як бажаний компонент.

Коротше кажучи, на пресконференцію адвоката київської адвокатської компанії «Горпинченко, Петрощук і партнери» Олександра Горпинченка, яка проходила в залі засідань міської ради, зібралося зовсім мало людей: активістів, депутатів та чиновників міськради. Хоча сам захід, який тривав трохи більше години, був, як на мене,- пише журналіст Олександр Матвієнко, –  цікавим і змістовним. Олександр Миколайович наголосив, що представляє інтереси лише колишнього першого заступника, хоча у справі фігурувала й начальник загального відділу Вікторія Брень. Адвокат нагадав, що ще на брифінгу 22 серпня 2018 року, який відбувся в цій же залі, він говорив, що ця справа має всі ознаки провокації. Проте на той час, зберігаючи таємницю слідства, Олександр Горпинченко не міг розголошувати певні факти, на яких ґрунтувався такий висновок.

5 серпня цього року прокурором Генеральної прокуратури це кримінальне провадження було закрите за ст. 284 КПК України (не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримати – О.М.) Олександр Горпинченко наголосив, що правозахисною діяльністю займається більше десяти років і за цей час на його пам’яті це перший випадок, коли прокурор самостійно закрив провадження. Можливо, такі випадки були й раніше, проте промовцю про них нічого не відомо. Є сподівання, що таких випадків побільшає й законність означиться більшою своєю присутністю в правоохоронних органах (до чого наша країна дожилася! В правоохоронних органах катастрофічно бракує права! – О.М.)

Провадження № 42017000000003154 було зареєстроване за заявою такого собі гр. Сергія Вікторовича Андрєєва, директора ПП «Новатранс», одного з інвесторів Переяслава, 4 жовтня 2017 року. У своїй заяві, внесеній до Єдиного реєстру досудових розслідувань, пан Андрєєв зазначав, що в нього вимагають грошові кошти працівники Переяслав-Хм. міської ради, а саме міський голова Тарас Костін, тодішній начальник ВУКГ Сергій Бут і начебто позаштатний радник міського голови Роман Кабанячий. Того ж 04.10.2017 під час допиту пан Андрєєв підтвердив, що в нього вимагають кошти названі вище особи. Проте адвокат наголосив, що жодного іншого документу, де б фігурували ці три прізвища, в кримінальному провадженні не було. На допиті в Генеральній прокуратурі ці особи заперечили факт вимагання коштів у заявника.

Читайте у свіжому випуску газети повний звіт із пресконференції, там є дуже цікаві моменти

ПРЕСКОНФЕРЕНЦІЯ АДВОКАТА КАРНАУХА

ПРЕСКОНФЕРЕНЦІЯ АДВОКАТА КАРНАУХА